Istoricul Bisericii

Grupul psaltic
Grupul psaltic
Grupul psaltic
Grupul psaltic

Prin binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului si sub directa indrumare a Parintelui Parlica Tache-Dumitru, cu sprijin permanent din partea credinciosilor cu suflet crestin si cu dragoste fata de Casa lui Dumnezeu, s-a pus piatra de temelie pentru biserica "Sfantul Vasile cel Mare" din zona Inel II, Constanta, in data de 24 noiembrie 2002.

In perioada lucrarilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat intr-o Capela provizorie, in care s-a slujit 5 ani, sfintita de Ierarhul Tomisului, in ziua de 9 martie 2002.

Dupa intocmirea actelor necesare si prezentarea proiectului bisericii, s-a obtinut din partea Primariei Constanta autorizatia de constructie, eliberata in data de 25 martie 2004. Lucrarile au inceput in vara aceluiasi an, fiind executate in regie proprie, sub supravegherea Departamentului Tehnic al Arhiepiscopiei Tomisului si s-au finalizat in vara anului 2007. Construita din beton armat si caramida, in stil autentic moldovenesc, cu o suprafata totala de 592 mp si turla de 40 de metri, este una din cele mai mari biserici din oras. Peretii exteriori ai bisericii sunt prevazuti cu medalioane de sfinti pictati.

Slujba de tarnosire (sfintirea cea mare) a fost oficiata pe data de 16 septembrie 2007 de catre trei ierarhi: Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Presfintitul Ciprian Campineanul, episcop-vicar patriarhal si Presfintitul Ioan Casian de Vicina, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi de fata fiind o multime de credinciosi ai orasului Constanta si din imprejurimi.

Intre anii 2008 - 2010 au avut loc lucrarile de pictura in tehnica fresco, lucrare savarsita de o echipa de pictori condusi de parintele diac. Voicu Aureliu si Ciubuc Daniel , sfintirea acesteia facandu-se la data de 7 noiembrie 2010, tot de catre trei ierarhi: Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfintitul Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor si Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi de fata fiind o multime de credinciosi ai orasului Constanta.

Zidirea acestui nou sfant locas, impodobirea lui cu pictura, cu mobilierul necesar (catapeteasma si strani) sculptat in stejar, executat de o echipa de mesteri de la Humulesti, jud. Neamt, pardoseala de marmura, policandre, traverse, incalzire centrala, sonorizare audio si utilarea cu cele necesare serviciului divin, s-a facut (2004 - 2010) numai cu contributia benevola a credinciosilor cu dragoste fata de Casa lui Dumnezeu si a ctitorilor primi: Vintila Adrian, Butuca Adrian, Cazacu Aristotel si Vintilescu Aurelian.

Dimensiunile bisericii sunt: 37 m - lungime, 16 m - latime si 40 m - inaltime, iar arhitectura fiind facuta in stil moldovenesc.

Langa biserica cea noua, in data de 13 februarie 2011, s-a pus si sfintit, de catre Ierarhul Tomisului, piatra de temelie a viitorului Asezamant Social- Filantropic, "Vasiliada", destinat gazduirii, pe perioada cursurilor generale, liceale si universitare, a tinerilor din mediul rural, care apartin unor familii crestin-ortodoxe cu venituri materiale modeste sau orfani, dar cu aplecare spre studiu si dragoste fata de Dumnezeu.

In prezent, asezamantul este ridicat la rosu, urmand a fi executate lucrarile la interior.

Din sirul evenimentelor deosebite ce au avut loc in parohia noastra, amintim: sustinera in toamna anului 2008, a Conferintei bisericesti pentru preotii din protoieriile Constanta I, Constanta II si Mangalia; slujbe arhieresti (Sfinte Liturghii, Taina Hirotoniei, Taina Sf. Maslu, Taina Botezului si Taina Cununiei) savarsite de Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu diferite prilejuri; alegeri de noi membrii pentru constituirea noii Adunarii Eparhiale pentru legislatura 2010-2014, la data de 15 aprilie 2010, etc.