Acatistul Sfantului Ierarh Vasile Cel Mare

Grupul psaltic

Rugaciunile incepatoare:

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de 3 ori). Slava... Si acum...

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum...

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin!

Apoi, troparele, glasul al 6-lea:

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan , noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit, nu te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.

Si acum...

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, caci Tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Apoi:

Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat. Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor. Si viata veacului ce va sa fie. Amin!

Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Troparul Sfantului Vasile cel Mare:

In tot pamantul a iesit vestirea ta, ca acel ce a primit cuvantul tau, prin care cu dumnezeiasca cuviinta ai invatat firea celor ce sunt le-ai aratat, obiceiurile oamenilor le-ai impodobitt, Imparateasca Preotie, Parinte cuvioase, roaga pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne daruiasca mare mila.

Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta. Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Apoi se zic Condacele si Icoasele

Condacul 1

Pe tine, trambita cea cu dumnezeiasca glasuire si cereasca albina, care din florile invataturilor ai adunat mierea cea facatoare de viata a dogmelor Treimii si o ai lasat Bisericii lui Hristos bogatie neimputinata, din care gustam noi toti, cu dulce cantare te laudam, cantand tie: Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Icosul 1

Cel ce prin curatia mintii tale cea asemenea cu ingerii te-ai ridicat la dumnezeiestile inaltimi si, strabatand printre cetele heruvimilor, ai descoperit dogmele Treimii, pe care le-ai lasat Bisericii comoara nejefuita, Sfinte Vasile, primeste de la noi nevrednicii laudele acestea:

Bucura-te, lauda cea stralucita a arhiereilor;

Bucura-te, dumnezeiescule invatator al dogmelor;

Bucura-te, urmatorul apostolilor cel credincios;

Bucura-te, stalpul Bisericii cel prealuminos;

Bucura-te, al Treimii aparatorule;

Bucura-te, de cele ceresti aratatorule;

Bucura-te, ocarmuitorul corabiei celei duhovnicesti;

Bucura-te, indreptatorul vredniciei arhieresti;

Bucura-te, luminatorul ceresc al preotiei;

Bucura-te, povatuitorul preaintelept al pustniciei;

Bucura-te, desteptatorul pacatosilor catre pocainta;

Bucura-te, mangaietorul celor ce adorm intru dreapta credinta;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 2

Al Pastorului pastorilor de aproape sluga facandu-te, Sfinte Vasile, ai imbogatit Biserica cu inteleptele tale invataturi; pentru care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Ai fost, preasfinte parinte, totdeauna la inaltimile vredniciei arhieresti si intru adancul smereniei; pentru care noi minunandu-ne cantam tie:

Bucura-te, cel ce te veselesti in Biserica biruitoare;

Bucura-te, cel ce de la Imparatul Hristos primesti binecuvantare;

Bucura-te, turn preainalt al privirilor ceresti;

Bucura-te, intelepte talcuitor al celor teologicesti;

Bucura-te, magistrul stiintelor frumoase;

Bucura-te, ca ti-ai ales pe cele nemincinoase;

Bucura-te, cu serafimii liturghisitorule;

Bucura-te, cu heruvimii de Dumnezeu vazatorule;

Bucura-te, prietenul apostolilor;

Bucura-te, intaistatatorul arhiereilor;

Bucura-te, cu mucenicii impreuna-sezatorule;

Bucura-te, cu proorocii bine-vorbitorule;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 3

Pusu-te-a pe tine, Sfinte Vasile, Dumnezeu-Cuvantul, tarie buna Bisericii Sale, cel ce cu tunetul cuvintelor tale amutesti gurile ereticilor; iar noi credinciosii, bucurandu-ne, cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Impotrivindu-te, parinte, lui Iulian prea paganul imparat si marturisind Dumnezeirea lui Hristos, ai rusinat paganatatea lui, facandu-te mucenic de bunavoie; pentru care auzi de la noi:

Bucura-te, sabie ascutita cu focul Duhului;

Bucura-te, marturisitor fara de frica al adevarului;

Bucura-te, propovaduire puternica a Treimii;

Bucura-te, luptator tare impotriva nedumnezeirii;

Bucura-te, predicator mare al Dumnezeirii;

Bucura-te, gura adanc-graitoare a Treimii;

Bucura-te, catre Sfanta Treime al credinciosilor mijlocitor;

Bucura-te, al Bisericii a toata lumea luminator;

Bucura-te, ca pe cei zgarciti, spre indurare i-ai plecat;

Bucura-te, cel ce pe popor de foame l-ai scapat;

Bucura-te, al iubirii de argint sagetatorule;

Bucura-te, la milostenie indemnatorule;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 4

Vazut-ai, mare ierarhe Vasile, pe Nascatoarea de Dumnezeu inconjurata de cetele ingeresti si poruncind mucenicului Mercurie sa nimiceasca pe paganul Iulian, vrajmasul Fiului sau; iar dupa ce te-ai incredintat ca ai fost ascultat, indata ai cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Pe Valent cel orbit cu eresul lui Arie, care tulbura Biserica lui Hristos, cu multa barbatie l-ai mustrat, preaintelepte parinte; pentru care te laudam pe tine, zicand:

Bucura-te, ochiul Bisericii cel patrunzator;

Bucura-te, de pleava clevetirilor vanturator;

Bucura-te, al viei lui Hristos intelept lucratorule;

Bucura-te, al tainelor mare invatatorule;

Bucura-te, munte aspru al pocaintei;

Bucura-te, cetate nejefuita a credintei;

Bucura-te, privighetoarea Bisericii cea cu dulce glasuire;

Bucura-te, vulturul teologiei, cel cu inalta suire;

Bucura-te, al preotiei povatuitorule;

Bucura-te, al dascalilor invatatorule;

Bucura-te, mare invatator al fecioriei;

Bucura-te, gradina cea impodobita a curatiei;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 5

Venit-a la tine, Sfinte Ierarhe Vasile, femeia ce fusese nedreptatita de eparhul cetatii, cerand de la tine a-i face mijlocire; iar tu, infricosandu-l cu judecata lui Dumnezeu , l-ai plecat a-i face dreptate; de care ea, bucurandu-se, ti-a adus multumire, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5

Urmator facandu-te Mantuitorului, preaintelepte parinte, te-ai aratat mare aparator celor nedreptatiti; pentru care zicem:

Bucura-te, aparatorul vaduvelor;

Bucura-te, parintele saracilor;

Bucura-te, sprijinitorul celor nedreptatiti;

Bucura-te, bogatia celor lipsiti;

Bucura-te, cel ce pe imparatii cei fara de lege i-ai mustrat;

Bucura-te, ca pe eparhul spre mila l-ai plecat;

Bucura-te, cel ce cununa muceniceasca ai dorit;

Bucura-te, ca marturisitor a fi te-ai invrednicit;

Bucura-te, cel ce bogatie pierzatoare n-ai adunat;

Bucura-te, ca intru saracie lui Hristos ai urmat;

Bucura-te, asemenea lui Ilie ravnitor;

Bucura-te, ca Isaia mare glasuitor;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 6

Primit-ai, mare arhipastorule Vasile, putere de la Dumnezeu asupra diavolului, incat l-ai silit a trimite prin vazduh zapisul tanarului prin care se vanduse; de care minune spaimantandu-ne, cantam lui Dumnezeu, Celui ce te-a preamarit pe tine, cantare: Aliluia!

Icosul 6

Se ingrozesc multimile diavolilor numai auzind de numirea ta, parinte al parintilor Vasile; iar noi credinciosii cantand, aducem tie laudele acestea:

Bucura-te, fulger care arzi pe duhurile satanei celei spurcate;

Bucura-te, tunetul care risipesti sfaturile cele necurate;

Bucura-te, cel ce cu armele duhului te-ai imbracat;

Bucura-te, ca prin acelea pe puterile cele potrivnice le-ai sfaramat;

Bucura-te, cel ce pe fiul imparatului l-ai vindecat;

Bucura-te, ca pe multi din adancul pacatului ai ridicat;

Bucura-te, ca pe cel lepros l-ai tamaduit;

Bucura-te, ca pe cei cu fapte bune prin Duhul i-ai cunoscut;

Bucura-te, ingerul cel pamantesc;

Bucura-te, omul cel ceresc;

Bucura-te, sare tainica a invataturii;

Bucura-te, luminat povatuitor al mantuirii;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 7

Descoperindu-i Dumnezeu viata ta cea plina de sfintenie, parinte Vasile, cuviosul Efrem in pustie vedea un stalp de foc care se inalta la cer si a auzit glas zicand: "In acest fel este Vasile". De care minunandu-se, a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 7

Avut-ai, preasfinte parinte, inima ta din pruncie locas curat Sfantului Duh, prin care te-ai facut mare intre alesii lui Dumnezeu; pentru care cantam tie:

Bucura-te, sfesnicul luminii celei neinserate;

Bucura-te, fantana scripturilor celor de Dumnezeu insuflate;

Bucura-te, porumbul Domnului cel cu aripi aurite;

Bucura-te, al teologului Grigorie prietene iubite;

Bucura-te, cu Gura de Aur intru Dumnezeu unire;

Bucura-te, cu amandoi a lor pecetluire;

Bucura-te, muza de credinta invatatoare;

Bucura-te, intelepciunea Bisericii trebuitoare;

Bucura-te, ca de intelepciunea ta s-au mirat imparatii;

Bucura-te, ca de frumoasa ta graire au amutit ereticii;

Bucura-te, rau de apele vietii revarsator;

Bucura-te, crin de mireasma impodobitor;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 8

Precum cand erai in viata aceasta aduceai jertfa cea fara de sange pentru pacatele poporului, asa acum, prealaudate ierarhe, stand langa scaunul Dumnezeirii, inalta ca o jertfa rugaciunile tale cele bine-primite pentru noi, care te laudam pe tine cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Stalp luminator ai fost pe pamant Bisericii lui Hristos, Vasile, si indrazneala ta catre Hristos o ai dovedit si dupa moarte; pentru care auzi-ne pe noi care zicem tie:

Bucura-te, cu numele imparatiei numite;

Bucura-te, al Bisericii mare parinte;

Bucura-te, diamantul credintei cel nezdrobit;

Bucura-te, aparatorul dogmelor cel nebiruit;

Bucura-te, oglinda descoperirilor celor dumnezeiesti;

Bucura-te, paharul tainelor celor ceresti;

Bucura-te, cerb la izvorul nemuririi alergator;

Bucura-te, celor credinciosi catre aceea povatuitor;

Bucura-te, crinul arhiereilor cel cu dumnezeiasca mirosire;

Bucura-te, faclia cuvantatorilor de Dumnezeu cea cu cereasca stralucire;

Bucura-te, secera apostoleasca, de neghinele eresurilor taietoare;

Bucura-te, roua cereasca de arsita pacatelor racoritoare;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 9

Zis-ai, preaintelepte parinte, ca "filozofia cea adevarata este gandirea la moarte". Da-ne deci noua cu rugaciunile tale cele bine-primite la Dumnezeu sa trecem fara primejdie prin portile mortii si, ajungand la viata cea fericita, sa cantam impreuna cu tine lui Dumnezeu cantare: Aliluia!

Icosul 9

Impodobit-ai, preaminunate, scaunul arhieriei cu intelepciunea ta preainalta si cu dumnezeiasca sfintenie; pentru care aducem tie laudele acestea:

Bucura-te, ostasul cel ager al armelor celor duhovnicesti;

Bucura-te, slujitorule cu puterile cele ceresti;

Bucura-te, cel ce intru impodobirea Bisericii pe multi ai intrecut;

Bucura-te, ca vestirea ta la margini a strabatut;

Bucura-te, cel ce in norul privirilor ai intrat;

Bucura-te, ca teologului Ioan ai urmat;

Bucura-te, piatra cea scumpa a arhieriei;

Bucura-te, podoaba cea luminoasa a preotiei;

Bucura-te, noule David de la turmele pustnicilor chemat;

Bucura-te, ca prin usa oilor in staul ai intrat;

Bucura-te, cel ce turma la verdeata Scripturilor o ai pascut;

Bucura-te, ca a pastoriei icoana vie te-ai vazut;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 10

Venit-a la tine, parinte, femeia cea pacatoasa si dandu-ti hartia cea pecetluita in care erau scrise pacatele sale, pe care se rusina a le marturisi, tu degrab, alergand la rugaciune catre Dumnezeu, ai facut prin minune a se sterge pacatele ei. Pentru aceea noi, minunandu-ne de indrazneala ta cea mare catre Dumnezeu, cantam: Aliluia!

Icosul 10

Te-ai aratat lui Hristos, prealuminate parinte, zid nebiruit ridicat prin intelepciunea Lui la inaltime; pentru care cu laude ca si cu niste flori te incununeaza pe tine, zicand:

Bucura-te, vioara Duhului cea dulce rasunatoare;

Bucura-te, albina raiului cea de viata adunatoare;

Bucura-te, muza de cele ceresti cantatoare;

Bucura-te, gradina Scripturilor cea veselitoare;

Bucura-te, al doilea Moise care marea eresurilor despartesti;

Bucura-te, ca a trece prin aceasta pe noul Israel il povatuiesti;

Bucura-te, stalpul credintei cel de viata purtator;

Bucura-te, fagure de miere din izvorul cel incepator;

Bucura-te, hranitorul celor saraci de cunostinta;

Bucura-te, ajutatorul grabnic celor ce te cheama cu credinta;

Bucura-te, cel intai in treimea arhiereilor;

Bucura-te, ca impodobesti ceata pastorilor;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 11

Avut-ai Sfinte Parinte Vasile, semn minunat vazut de venirea Sfantului Duh, in sfintirea dumnezeiestilor Taine. Pentru aceasta, infruntand neluarea aminte a diaconului, ai facut a se desparti prin perdele altarul de adunarea credinciosilor; de care minunandu-ne cantam lui Dumnezeu Celui minunat intru sfintii Sai: Aliluia!

Icosul 11

Minune mare s-a vazut la trecerea ta din viata aceasta, bine-placutule al lui Dumnezeu Vasile, caci sculandu-te de pe patul mortii, ai botezat pe evreul Ioasaf cu toata casa lui; pentru care te laudam, zicand:

Bucura-te, ca dupa a ta cerere, Dumnezeu a primit a-ti prelungi viata;

Bucura-te, ca ti s-a incredintat ca evreul sa dobandeasca credinta;

Bucura-te, cel ce comoara cea din Evanghelie ai aflat;

Bucura-te, ca pe aceasta prin ostenelile arhieresti o ai scapat;

Bucura-te, cerbul cel sprinten al muntilor ceresti;

Bucura-te, inger iubit al puterilor ingeresti;

Bucura-te, cela ce haina cea de nunta prin infranare ti-ai impodobit;

Bucura-te, ca vezi pe Acela pe care L-ai dorit;

Bucura-te, ca acum auzi cantarile ce nu se pot grai cu limbi omenesti;

Bucura-te, ca acum te desfatezi in cantari dumnezeiesti;

Bucura-te, spic ceresc cel cu insutita rodire;

Bucura-te, cel ce insetezi de a noastra mantuire;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 12

Prealuminate ierarhe Vasile, cauta cu milostivire din inaltimea muntilor ceresti spre noi care luptam cu multe necazuri in marea acestei vieti si, primind micile noastre laude, da-ne ajutor cu rugaciunile tale, ca, mantuindu-ne, sa ne invrednicim a canta impreuna cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Aratandu-ti-Se Insusi Mantuitorul cu Sfintii Apostoli, vrednicule de laude parinte, te-a invatat lucrarea dumnezeiestii Liturghii, pe care o ai lasat Bisericii podoaba de mare cuviinta; pentru care, cu smerenie laudandu-te, zicem tie:

Bucura-te, al altarului diamant nepretuit;

Bucura-te, al pastorului fluier aurit;

Bucura-te, cunoscatorul dogmelor si al canoanelor;

Bucura-te, luminatorul pastorilor si al soboarelor;

Bucura-te, smirna cea cu dumnezeisca mireasma a Liturghiei;

Bucura-te, vrednicia cea ingereasca a preotiei;

Bucura-te, a Bisericii faclie luminatoare;

Bucura-te, a celor lenesi trimbita desteptatoare;

Bucura-te, ca Pavel Bisericii luminator;

Bucura-te, ca Petru de ceresca imparatie descuietor;

Bucura-te, gura Cuvantului din cer tunatoare;

Bucura-te, vapaia Duhului de eretici mistuitoare;

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!

Condacul 13

O, preaminunate parinte al parintilor, Sfinte Ierarhe Vasile, primind putina noastra cantare, precum Mantuitorul banii vaduvei, soleste pentru noi trecere fara primejdii in ceasul mortii, ca invrednicindu-ne a intra in camara dumnezeiestii imparatii, sa cantam cu tine impreuna cantare lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de 3 ori)

Dupa aceasta se zice iarasi Icosul intai: Cel ce prin curatia mintii tale... si Condacul intai: Pe tine, trambita cea cu dumnezeiasca...

Si se face otpustul.